8-m-manifest

Les Joventuts Socialistes de les Illes Balears venim de lluny, tenim una llarga història feminista, i un recorregut de molts 8 de març prenent el carrer i la paraula amb el propòsit de subvertir l’ordre del món i el discurs heteropatriarcal, racista i classista.

 

Practicam un feminisme interseccional perquè sabem que estam travessades per desigualtats i precarietats en el treball assalariat, en el consum, en l’exercici dels nostres drets, en la formació i la participació ciutadana; i també per les diferències que travessam alguna de nosaltres segons la procedència, la classe, l’edat, l’orientació sexual, la identitat de gènere i habilitats.

 

El nostre crit és un clam global, transfronterer i transcultural. Formam part de les lluites contra les violències masclistes, pel dret a decidir sobre el nostre cos i la nostra vida, per la justícia social, l’habitatge, la salut, l’educació, la sobirania alimentària, i la laïcitat.

 

Farem vaga aquest diumenge i sortirem al carrer amb la finalitat de denunciar el progressiu enduriment de les condicions de vida i de les violències que patim les dones, lesbianes i trans, en tota la nostra diversitat: sabem que JUNTES SOM MÉS FORTES. Som: dones amb diversitat funcional, amb diversitat sensorial i intel·lectual, migrades i racialitzades. Les nostres edats són totes i ens sabem, lesbianes, trans, bisexuals, inter, queer, hetero i asexuals. Som les que no hi són. Som les assassinades, som les preses, som les que es van quedar a les fronteres i som les que es van quedar a la mar Mediterrània… Hem cridat plegades arreu de tot el planeta. Tanmateix, no s’han produït els canvis necessaris en l’àmbit social i polític: per tant, una alta vegada, ens aturarem!

 

Exigim justícia social i climàtica. Exigim un decreixement econòmic, una transició ecosocial i una cultura regenerativa i feminista, la qual recuperi les sobiranies a través d’una gestió pública, la qual garanteixi l’accés universal dels serveis bàsics. Exigim la defensa dels drets humans i ens solidaritzem amb les lluites de les companyes que arrisquen la seva vida per defensar l’aigua, el territori i els ecosistemes. Ens posicionem contra les empreses transnacionals i les corporacions financeres, que avancen sobre els nostres cossos i territoris, pobles i ciutats, monopolitzant, controlant, mercantilitzant i privatitzant els béns naturals (com la terra, l’aigua, l’aire, l’energia, la biodiversitat, l’habitatge, la salut, l’educació o les pensions, entre d’altres).

 

Denunciam la creixent precarietat laboral com en la discriminació salarial (on les dones cobren un 23% menys que els homes), en la subcontractació a través de contractes temporals, en les jornades parcials no desitjades, en l’atur, en els baixos salaris, especialment en els sectors més feminitzats (com són: la restauració, l’hostaleria, la sanitat, o bé, el comerç al detall) i en la discriminació laboral vers les dones que són mares. Denunciam també l’extrema precarietat laboral de les treballadores del sector domèstic i l’assetjament sexual que patim en l’àmbit laboral.

 

Condenam la justícia patriarcal, hereva del franquisme. Deim no a la Llei Mordassa. Continuam denunciant les polítiques neoliberals que volen utilitzar l’educació com a mercaderia. Vigilam l’extrema dreta i el feixisme que han tornat a l’ofensiva amb el fantasma de l’adoctrinament i un darrer invent: el pin parental, que atempta contra el marc internacional de Drets de la Infància.

 

Volem decidir ser mares o no ser-ho, i per això, continuem lluitant per garantir el dret a l’avortament segur, lliure i gratuït, dins la xarxa pública de salut.

 

Lluitarem per la plena igualtat de drets i condicions de vida, i la total acceptació de la nostra diversitat.

 

Ens volem lliures, ens volem vives.

 

María Jerònia Vera – Secretària de feminisme

Scroll to Top