Història

Les Joventuts Socialistes de les Illes Balears som l’organització juvenil política més antiga de les Illes i formam part de dues organitzacions amb més de 100 anys d’Història: Joventuts Socialistes d’Espanya i IUSY (Unió Internacional de Joventuts Socialistes).

Els primers impulsors de JSIB, com ara Jaume Bauzà o Jaume Garcias Obrador, provenien de barriades obreres i foren representants d’una generació marcada pels aconteixements del seu temps: les lluites obreres de principis de segle, la Primera Guerra Mundial o la dictadura de Primo de Rivera.

En els moments fundacionals, les Joventuts Socialistes es varen caracteritzar per la defensa de valors com la lluita per la igualtat, la llibertat o la pau, que han marcat l’organització al llarg de la seva història fins als nostres dies.

Sempre vinculades al moviment obrer i al Partit Socialista, les Joventuts Socialistes visqueren el seu moment de major implantació durant els anys 30. El paper de la nostra organització durant la proclamació de la II República fou destacat, ja que l’Ajuntament republicà de Palma presidit pel socialista Llorenç Bisbal encarregà als joves militants de Joventuts Socialistes protegir les esglésies

durant els dies posteriors al 14 d’abril, fet que demostra la força de què gaudirà l’organització en aquell moment. No és d’estranyar, doncs, que quan els feixistes s’aixecaren en ar

mes el 18 de juliol de 1936, els dirigents de Joventuts Socialistes foren perseguits, empresonats i assassinats en molts de casos, especialment a municipis com Algaida, Consell, Esporles o Alaró.

Poc abans de la Guerra es constituïren les Joventuts Socialistes Unificades, presidides per Antoni Gil a les Illes i per Santiago Carrillo a nivell estatal. Fou la darrera expressió de l’organització juvenil socialista abans del llarg parèntesi del franquisme. A pesar de tot, antics militants de les Joventuts Socialistes seguiren lluitant per la democràcia des de la clandestinitat, en especial als anys 30.

Joventuts Socialistes es reconstituí després de la mort del dictador, a finals de 1975. Des de llavors la tasca de la nostra organització ha estat continuada, paral·lela a la del PSIB-PSOE.

Els primers Secretaris Generals, Antoni Garcias, Carlos Aguilar, Damià Cànoves o Tino Martínez impulsaren l’organització a finals dels anys 70 i principis dels 80, caracteritzant-se per l’evolució de l’organització cap a un socialisme democràtic on el pacifisme fou una de les principals senyes d’identitat.

Després d’una important crisi a mitjans dels anys 80 amb motiu de l’ingrés d’Espanya a la OTAN i la crisi dels anys 90 cap al final de l’etapa dels governs de Felipe González; l’organització fou dirigida per Antoni Roig, Joan Lluís Llull, Xisco Femenias i Josep Alcover.

A partir de 1996, amb la victòria del PP a les eleccions generals, les Joventuts Socialistes recuperen el seu caràcter reivindicatiu. El 1997 resulta elegit Secretari General Cosme Bonet, que amb un equip de gent completament nou comencen una nova etapa caracteritzada per l’impuls de la implantació territorial. Durant aquesta etapa es creen nombroses agrupacions locals.

Aquesta època es caracteritza per la lluita de les Joventuts Socialistes per la igualtat de drets, per la demanda de noves llibertats i drets socials, pel compromís ecologista i pel pacifisme, cobrant especial importància les mobilitzacions estudiantils contra les reformes educatives del PP i contra la Guerra d’Irak.

Joventuts Socialistes d’Espanya introdueix per primera vegada en la història de la nostra organització la quota anual del militant amb la finalitat de tenir uns ingressos propis com organització i mantenir un control més exhaustiu del cens de militants. Aquesta serà una etapa molt dura per JSIB, ja que s’ha de posar en marxa un procés de re- afiliació, per tal d’adaptar el cens a la nova realitat. Florián Alvarez i Antoni Nadal van ser els secretaris generals encarregats.

L’abril de 2005, en el transcurs del XII Congrés de les Joventuts Socialistes de les Illes Balears, s’elegeix a Francesc Dalmau com a nou Secretari General de JSIB. Un dels principals elements que caracteritzarà aquesta nova etapa serà la creació i reforçament de les Federacions de Joventuts Socialistes a Menorca i Eivissa, que s’integraran dins l’executiva elegida pel Congrés. A més a més, els òrgans interns passen a ser denominats com a “nacionals”, reafirmant-nos amb la voluntat i el compromís que els joves socialistes tenim amb la concepció d’Estat Federal.

Dins aquest mandat la presència al carrer de Joventuts Socialistes es reforça; van ser anys de denúncies sobre la gestió corrupta del Partit Popular. També augmenten el espais formatius dins JSIB, a través de experiències com el Formacció, unes jornades anuals de formació per a militants de totes les illes.

La victòria del PSIB-PSOE a les eleccions del 2007 posa de manifest l’aposta ferma del nostre partit per la gent jove. Afiliats i afiliades a les Joventuts Socialistes van ser nomenats regidors/es, consellers/es insulars, dos diputats al Parlament i una diputada al Congrés.

Dins d’aquest context, el congrés de JSIB de 2008 segueix amb la mateixa línea de l’anterior, incorporant noves persones a un projecte ja consolidat i encapçalat per Xisco Dalmau. Durant aquesta etapa l’expansió territorial ha tornat a ser una de les nostres màximes, per exemple creant l’agrupació de Formentera.

Després dels resultats negatius de les eleccions locals, autonòmiques i estatals de maig i novembre de 2011 el Partit socialista ha afrontat un procés de renovació interna a través dels seus congressos. Com part d’aquesta regeneració d’idees i formes, diferents companys de JSIB han passat a formar part d’alguns dels òrgans més importants del partit.

Durant el XIV Congrés de JSIB, Juli Dalmau és elegit Secretari General i comença una nova etapa de renovació generacional on les prioritats són la defensa de l’Estat del Benestar contra les retallades del PP, la formació de la militància i el reforçament de l’organització a totes les Illes.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>