Des de que van iniciar el seu mandat, ni el Govern de Rajoy, ni l’executiu de Bauzá, han portat a terme cap actuació en defensa de la protecció del nostre entorn natural i, per tant, les JSIB no podem fer una altre cosa que denunciar les polítiques de destrucció del territori que deixaran a les generacions futures un escenari ambiental desolador.
Per un costat, s’ha aprovat la remodelació de la llei de costes, la qual deixa de protegir-les i dóna via lliure als especuladors del territori per construir i massificar les nostres platges, un fet que suposa una regressió en el límit de protecció de la costa de més de 30 anys. A més, s’allarguen les concessions d’ús a 75 anys, on es regularitzaran molts d’edificis en situació d’irregularitat. I per si això no fos poc, els estanys de ses Salines, que la legislació anterior considerava públics, passaran a mans privades.
Un altre exemple de la nefasta gestió ambiental és el dragat del Port de Maó, on l’Autoritat Portuària, depenent del Govern, volia abocar els fangs provinents del dragat del Port a la mar, sense haver-los analitzat prèviament. De fet, compten amb uns índexs elevats de contaminació per metalls pesants i, conseqüentment, es veuria afectada la diversitat marina de la zona.
La passivitat del Govern envers les accions perjudicials pel medi ambient, també és constatable en els fondejos descontrolats que es produeixen cada estiu a Eivissa i Formentera. Aquestes accions de les embarcacions destrossen el meravellós fons marí de posidònia que abunda a les Pitiüses (declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, l’any 1999). Fins al moment, el Govern és totalment incapaç de prendre mesures contundents i eficients per combatre la degradació d’aquest ecosistema que té un valor extraordinari per les Illes.
Un despropòsit més és la iniciativa que va prendre el Consell de Mallorca, amb el beneplàcit del Govern, d’importar fems des d’altres llocs d’Europa per a què fossin cremats a la planta incineradora de Son Reus, saltant-se, d’aquesta manera, les normatives europees que caminen en sentit contrari. Amb aquesta acció, simplement es va voler afavorir els interessos de la empresa concessionària. A més, aquest fet suposa un greu retrocés en matèria energètica a les Illes Balears.
És destacable com també estrangulen el territori que fins ara estava protegit, i malgrat els espais declarats Patrimoni de la Humanitat (les Praderes de Posidònia d’Eivissa i Formentera i la Serra de Tramuntana) i la diversitat de Parcs Naturals, els executius no els posen en valor i assignen cada vegada menys recursos per a la seva conservació.
Aquests exemples mostren alguns dels disbarats en matèria ambiental del Govern de Bauzá. En aquest sentit, esperem que aquesta llista no s’hagi d’incrementar amb algun esdeveniment relacionat amb els incendis forestals que es poden produir com a conseqüència de l’acomiadament d’una part del personal de l’IBANAT.
No podem acceptar que ens prenguin el pèl en aquest àmbit. Per tant, exigim que es defensin les senyes d’identitat del nostre entorn natural i que el Govern i els seus representants deixin, d’una vegada per totes, d’actuar utilitzant la premissa del “tot val”, i que es replantegin les seves polítiques, apostant decididament per la protecció del territori i per l’impuls de les energies renovables, que són un element fonamental per pal·liar els efectes de la crisi energètica i econòmica que a hores d’ara ens afecta.