Avui, 18 d’abril celebram el Dia Internacional dels Monuments i Llocs Històrics. Aquesta data que va ser proposada el 1982 i té la finalitat de concienciar sobre la diversitat del patrimoni cultural de la humanitat, de la seva vulnerabilitat i dels esforços que es requereixen per a la seva protecció i conservació.

Fa uns dies ens despertàvem amb una noticia terrible: la catedral de Notre-Dame va estar a punt de desaparèixer per un terrible incendi. Amb tan sols una espurna, més de 800 anys d’història i la icona d’un país i també un referent arquitectònic i històric  de la humanitat quasi es perd en la nit del temps.

És per aquest motiu que des de la política hem d’anar més enllà perquè aquestes coses no tornin a passar i a més, entre altres qüestions, en un dia com aquest cal reivindicar, per exemple la necessitat d’historiar molts dels espais que encara romanen ocults i són desconeguts per la ciutadania millorant la senyalètica i donant-li difusió i coneixement.

També és necessari augmentar la participació social mitjançant mesures que donin suport a les associacions culturals que protegeixen el patrimoni històric, establint mecanismes i sancions per evitar l’espoli i reforçant els sistemes de control per evitar les exportacions il·legals als monuments i llocs històrics.

Sergio Rigo Martínez

Secretari d’organització i acció electoral de JSIB

Scroll to Top