Europa també es juga molt el 10N

 

La moció de censura de maig de 2018 va ser històrica. No només va ser la primera vegada que aquest procediment democràtic complia la seva funció a Espanya, sinó que va canviar el rumb polític del nostre país. Des de la moció fins a les eleccions de l’abril, i també en els mesos següents en què el govern de Sánchez ha estat en funcions, s’ha aconseguit més per Espanya que en els 7 anys del govern de Rajoy. El de Rajoy ha estat una etapa grisa, sobretot perquè va fer retrocedir en drets la ciutadania espanyola i perquè va esborrar la influència d’Espanya del mapa global. El govern de Sánchez, tot i ser un govern en minoria, ha aconseguit donar un canvi radical en aquest sentit. És un govern que ha atès les necessitats de les Comunitats Autònomes i els Ajuntaments, que ha impulsat importants mesures socials, ha continuat en les polítiques de reparació i memòria que sempre s’han impulsat des del socialisme amb l’exhumació de Franco del Valle de los Caídos i, fet que vull destacar aquí, ha assumit un paper protagonista en la lluita contra els reptes globals del segle XXI.

Des de la moció de censura, Espanya s’erigeix com un dels models internacionals en polítiques feministes. Un Consell de Ministres format per més dones que homes n’és l’exemple, igual que ho és el Decret-llei que equipara els permisos de paternitat perquè els pares puguin ajudar més en la cuida dels fills. També hem vist un canvi radical en el compromís del Govern amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible respecte al govern del Partit Popular, que simplement els ignorava. Estic especialment orgullosa de la feina que s’ha fet des de l’Alt Comissariat per la Lluita contra la Pobresa Infantil, així com l’empenta en política climàtica de la ministra Teresa Ribera. A més, el lideratge del PSOE ha estat clau perquè la nova Comissió Europea sigui per primera vegada paritària i tingui com a objectius una sèrie de demandes que va traslladar la presidenta del Grup de Socialistes i Demòcrates Iratxe García a Ursula Von der Leyen que inclouen la transició ecològica i reforçar el Pilar Social Europeu. En definitiva, no es pot negar que, en poc més d’un any, Sánchez ha recuperat el lloc que li correspon a Espanya en la política europea i internacional, amb un lideratge important en temes socials i ecològics.

Per tant, perquè la Unió Europea centri les seves polítiques a aconseguir una societat més justa i sostenible, és molt important que el Govern d’Espanya estigui compost per persones compromeses amb aquests objectius. Amb els governs d’Alemanya, França i Itàlia amb tensions internes i el britànic centrat en el Brexit, si a Espanya aconseguíssim un govern progressista, fort i estable, la projecció del nostre país a Europa seria molt potent. Un dels darrers exemples de les possibilitats que tenim de liderar una agenda global progressista i sostenible és la decisió d’acollir la COP25 a Madrid el mes que ve, la conferència anual sobre canvi climàtic més important i que no s’ha pogut celebrar a Xile degut a l’onada de protestesa aquell país.

Per últim, no podem oblidar que un govern presidit per Pedro Sánchez a Espanya donaria un impuls a la lluita en què tots els i les demòcrates del món estem immersos contra l’auge del nacional-populisme. L’única manera de seguir apartant l’extrema dreta del poder al nostre país és amb un govern progressista, estable i fort. Malauradament, ni Partit Popular ni Ciutadans renuncien a pactar amb Vox. Ens podríem sentir més segurs si, com passa al Parlament Europeu, els partits de centre-dreta es comprometessin a aïllar els nacional-populistes del poder a través d’un cordó sanitari. Però està ben clar que, si sumen, Partit Popular i Ciutadans pactaran amb Vox, cosa que significaria un retrocés en drets de la nostra ciutadania. Per tant, l’única via perquè Espanya no se sumi a la ja llarga llista de sistemes democràtics amenaçats per partits autoritaris, és que a partir de l’11 de novembre tinguem un govern del PSOE que garanteixi el progrés, l’estabilitat i l’ordre democràtic.

 

Alícia Homs
Eurodiputada, Grup Socialistes & Demòcrates al Parlament Europeu

Scroll to Top