El futur encara esta en  les nostres mans. Moltes vegades hem dit que podem per bé o per mal modificar dràsticament la naturalesa, i que  el que fem avui, té repercussions demà.

Podem parlar de nombrosos atacs a la terra que estan ocorrent al nostre entorn, però si avui n’hem de destacar un que ens preocupa especialment, són les prospeccions petrolíferes. A dia d’avui les Illes Balears estan en perill, perquè al nostre voltant es volen desenvolupar projectes per extreure hidrocarburs del subsòl marí. Eivissa i Formentera han començat les mobilitzacions, i arran d’això Mallorca i Menorca s’han sumat a lluita en contra de la realització d’aquestes prospeccions. Les Pitiüses no són les úniques afectades per aquests projectes, sinó que hi ha moltes més zones pròximes a les nostres Illes en les quals es vol practicar aquesta activitat.

La nostra oposició frontal a les prospeccions es pot resumir en 2 aspectes íntimament relacionats: l’ambiental i l’econòmic.

Mediambientalment aquestes prospeccions poden tenir greus conseqüències per les nostres costes i els ecosistemes que ens envolten. Des de la detecció dels pous mitjançant sondejos acústics, amb nivells sonors que poden arribar als 265 decibels (molt per sobre del que els humans podem suportar), durant 3 mesos, 7 dies a la setmana i 24 hores al dia i que  afectaran a nombroses espècies marines com són tortugues, peixos o dofins. Fins a la fase de perforació i extracció mitjançant la tècnica del fracking, que pot afectar a tot l’ecosistema perquè s’abocaran a la mar substàncies que són tòxiques, repercutint negativament a zones de gran valor ambiental com poden ser el Parc Natural de ses Salines, les Reserves naturals d’es Vedrà, Vedranell i els Illots de Ponent i els bancs de posidònia, entre d’altes. Aquestes perforacions que es desenvoluparan profunditats elevades, s’han qualificat com perilloses, donat que es sotmeten a pressions molt elevades, i en les quals no existeix visibilitat. A tot això s’han de sumar les conseqüències incalculables que podrien haver-hi en cas que succeís un accident.

D’altra banda, la repercussió econòmica que tindrà serà nefasta a conseqüència del deteriorament ambiental. Les Illes Balears depenem majoritàriament del sector turístic i aquestes activitats danyaran els atractius característics del nostre entorn, com són les platges i els ecosistemes, perjudicant així el nostre sosteniment econòmic.

El projecte que vol desenvolupar l’empresa Cairn Energetic encara no està en execució, però ja ha presentat l’estudi d’impacte ambiental pel desenvolupament dels sondejos acústics, sense tenir en compte cap de les altres fases. A més, l’estudi s’ha realitzat sense rigor, i sense tenir en compte la realitat del nostre entorn i està replet de referències a dades extretes d’internet, però que no existeixen.

Per tant, ara que està en fase d’exposició pública i en període d’al·legacions, hem de sumar la nostra força ciutadana i unir-nos en pro d’un futur millor, lliure de prospeccions petrolíferes, per tal d’evitar les seves conseqüències negatives.

Ara els dirigents del PP balear no aturen de dir que estan fent tot el possible per aturar les prospeccions, l’exemple més clar és la reunió amb el comissari de medi ambient de la comissió europea fa uns dies. Però a les seves declaracions es contradiuen, hi ha els qui  estan en contra i els qui ja saben que no s’aturaran i no ho diuen obertament.

Contra aquests continus atacs, hem de seguir amb la lluita. Diguem NO, sense deixar-nos conformar amb les explicacions que alguns ens volen donar, quan ja saben que per part del ministre no  es volen aturar.

Balears diu NO a les prospeccions

Scroll to Top