face-5175068

Generació Responsable
Per què lluitam? Per ventura aquesta és una de les grans qüestions a la que ens enfrontam com a persones en la societat en què vivim. Inquietuds i aspiracions per trobar un objectiu o sentit vital. La resposta és encara més complexa per a les persones més joves. Una generació que somia no amb el que vol ser de gran, sinó amb el que vol ser ara. Una generació molt formada que no vol llanguir amb el pas del temps amb l’únic acompanyament de les lamentacions per la pèrdua d’expectatives de futur. Uns i unes joves que, senzillament, volem aprofitar el nostre potencial, viure dignament i desenvolupar-nos com a persones.

Fa una dècada, la crisi financera mundial va deixar profundes cicatrius en termes d’oportunitats destruïdes i desocupació per als i les joves. A Europa i a Espanya en particular, la desocupació juvenil ha persistit. Amb la crisi derivada de la COVID-19, es preveu que tornem a ser un dels col·lectius més colpejats laboral i socialment parlant. La història sembla que ens vol abocar a convertir-nos en una generació entre crisis amb una conseqüència molt perillosa: la ruptura del pacte social estès a l’Europa de postguerra. Un pacte de convivència pacífica basat en una societat plena d’oportunitats, creixement econòmic i protecció social.

La pandèmia ens ha afectat en un període fonamental de formació, d’incorporació al mercat de treball, i de desenvolupament personal. La manca d’expectatives per desenvolupar un projecte vital estable -que necessàriament ha d’estar conjugat amb una emancipació digna- genera una incertesa constant que també ha tengut un impacte molt preocupant en la salut mental dels i les joves.

L’escenari és molt complex. I podria semblar que ha de forjar una generació esgotada, passiva i resignada. Però com bé sabem, no és així. Som subjectes actius i palanca de canvi de la societat. La major part d’aquesta generació no ho oblida i ens reclamen als responsables públics un vertader compromís per capgirar aquesta situació. Hem de continuar caminant la senda que marca que no hi pot haver vertader creixement econòmic sense benestar social.

Avui, 12 d’agost, Dia Internacional de la Joventut hem de generar consciència sobre els desafiaments de tota una generació. També donar-li veu per ser capaços de contestar a l’estigmatització que injustament se li ha atribuït durant aquest temps de pandèmia.

“La juventud de hoy ama el lujo. Es mal educada, desprecia la autoridad, no respeta a sus mayores, y chismea mientras debería trabajar. Los jóvenes ya no se ponen de pie cuando los mayores entran al cuarto. Contradicen a sus padres, fanfarronean en la sociedad, devoran en la mesa los postres, cruzan las piernas y tiranizan a sus maestros”.

Aquesta és una cita popularment atribuïda al filòsof Sòcrates. Unes paraules que podem enquadrar perfectament en un context actual o de no fa massa anys, però que suposadament es varen pronunciar fa més de 2.000 anys. Una etiqueta injusta, la de l’estigmatització cap a la joventut, que es repeteix generació rere generació.

Festes il·legals, botellots, aglomeracions… Durant aquest darrer any i mig, des de diferents mitjans i espais s’ha criticat l’actitud i l’incivisme d’alguns joves, generalitzant a tot el col·lectiu i culpabilitzant-lo de l’augment de casos i fins i tot d’algunes onades.

No obstant això, sabem que la resposta majoritària ha estat responsable. Cap a nosaltres mateixos, cap als nostres majors, cap a tots els nostres éssers estimats. La resposta dels i les joves ha estat exemplar en una societat que ens exigia a tots i totes un sacrifici molt gran.

Dia 30 de juny els i les joves d’entre 16 i 29 anys de les Illes Balears ja podien demanar cita per vacunar-se. Hem estat la primera comunitat autònoma on això era possible i la segona en obrir la vacunació a majors de 12 anys. I la resposta immediata va ser aclaparadora: 41.000 joves varen demanar cita en qüestió de 24 hores. Un mes i mig després, el 62% de la població diana d’entre 16 i 29 anys tenen almenys una dosi i al voltant del 40% dels i les joves ja tenen la pauta completa. Malgrat l’estigmatització, els i les joves ens vacunam massivament.

Aquesta és una mostra més del compromís i la responsabilitat incontestable com a joves. Una mostra de la consciència col·lectiva que tenim, de saber estar i fer el que hem de fer. Per nosaltres, per vosaltres.
Se’ns pot culpabilitzar i criminalitzar, se’ns pot presentar un futur gris i incert, però els i les joves sabem que hem estat, estam i estarem a l’altura.

Què per què lluitam? Perquè no hi ha espai per a la resignació. No permetrem que aquesta generació sigui una generació oblidada o una generació perduda. Som la generació responsable. Una generació transformadora del present que no defallirà en construir el món que imagina i al que aspira: un món més sostenible, igualitari i amb un horitzó d’oportunitats. Pels que som ara i pels que vindran.

Ares Fernández

Secretari general de Joventuts Socialistes de les Illes Balears

Scroll to Top